Elverktyg - Massor med bra elverktyg

Skruvdragare

Skruvdragare

Skruvdragaren är det klart vanligaste elverktyget som säljs. Skruvdragaren kan också kallas borrskruvdragare eftersom den går både att borra med och att dra i skruvar med. Eller leverantörer av elverktyg har minst ett ofta många olika skruvdragare i sitt sortiment.

Ofta kan man använda en skruvdragare som en ren borrmaskin eftersom de mer avancerade skruvdragarna har en växel som kan växla mellan låga varvtal och höga varvtal.

Bästa skruvdragarna

De tillverkare som har de bästa skruvdragarna och även de största utbudet av olika skruvdragare är:

Bästa skruvdragaren

Viktiga delar på skruvdragaren

Skruvdragare verkar vara ett enkelt verktyg med det finns många delar som är mycket viktiga att undersöka innan man köper en skruvdragare.

Skruvdragare och andra elverktyg
  • En snabbchuck är delen längst fram på maskinen bär du sätter fast en borrbits eller en borr. En bra snabbchuck ska vara lätt att lossa och skruva åt och dessutom bär den klara minst 13 mm borrar.
  • Momentväljaren reglerar vilket vridmoment som skruvdragarens ska maximalt vrida med. Ofta hår det att välja även ett borrläge samt en slagborrfunktion.
  • Utväxlingsväljaren styr hur snabbt chucken ska snurra. Enkla maskiner har ingen växel men riktigt avancerade maskiner har ända upp till 3 växlar. När du testar en maskin är det bra om den lägsta växeln går riktigt långsamt och den snabbaste roterar med hög hastighet.
  • Rotationsomkopplaren styr ifall chucken ska snurra medurs eller moturs. Bäst är ifall denna omkopplare sitter åtkomlig med tummen på handen som håller elverktyget.
  • Startknappen regleras alltid med pekfingret och det är viktigt att den är känslig och lättstyrd så att du kan reglera hastigheten genom att trycka in den lite eller mycket. Ibland vill du kunna smyga långsamt när du drar i en skruv.
  • Handtaget på skruvdragaren ska ha hög friktion så att du inte glider när du håller i den och dessutom måste handtaget vara placerat så att skruvdragaren har en bra balans för att spara på din handled.
  • Ficklampa har nästa alla bättre skruvdragare men det är viktigt att ficklampans stråle focuseras 4-5 cm precis framför chucken utan att chucken skuggar strålen.
  • Bitshållare vissa skruvdragare har bitshållare där du kan placera en eller ett par extrabits vilket kan vara mycket praktiskt.
  • Upphängningskrok finns nästan alltid vilket kan vara bra så att maskinen inte behöver lägga ned på golvet, kan hängas i byxorna eller placeras på verktygstavlan.
  • Batterier är nästan alltid Li-Ion eftersom dessa laddas snabbt, har låg självurladdning. Ett batteri bör vara på lägst 18-25 Volt ha minst 3 Ah. Det kan vara bra att ha minst 2 batterier och en snabbladdare att tillgå. Dessutom är det skönt ibland att ha ett mindre och lättare batteri på 1.5 Ah.

Test av skruvdragare

Test av skruvdragare

Det har gjorts en del tester i Sverige på skruvdragare och några av de mest intressanta testerna hittar du enklast nedan. Tänk på att varje tillverkare har flera olika batteridrivna trådlösa skruvdragare i sitt sortiment.

Engelska tester på skruvdragare

Engelska tester på skruvdragare

Det har gjorts många tester i engelsk press på skruvdragare och en del av de bästa testeerna på skruvdragare hittar du här.


Massor om starka elverktyg

Nedan hittar du många bra länkar om elverktyg och vilka sladdlösa och batteridrivna skruvdragare, borrmaskiner och andra elverktyg som är bäst.

Elverktyg finns oss


Meny - Elverktyg
Till förstasidan på www.elverktyg.se Högst upp på sidan om elverktyg Längst ned på sidan om elverktyg
Makita Skruvdragare Sticksåg Spikpistol